Elke januari is het weer zover. We worden als samenleving geconfronteerd met nieuwe voornemens en idealen die ons laten zien dat we het vorige jaar niet optimaal hebben gebruikt en dat we het dit jaar anders gaan doen. Maar negen van de tien keer blijft een voornemen niets meer dan een ‘wens’. Een wens voor een fitter lichaam, een betere carrière of een nieuwe relatie. En elk jaar moeten we weer doorslikken dat deze wensen niet gaan uitkomen. Niet omdat het onmogelijk is om je leven beter te maken. Maar omdat we de discipline niet hebben om met een goed voornemen door te gaan.
Mijn mening over discipline:
Discipline. Als jij en ik het nou maar hadden dan zouden we een succes zijn. Maar helaas horen we niet bij de kleine groep mensen die het wel heeft. De mensen die elke dag in de vroege ochtend opstaan en streng doorwerken totdat zij gedaan hebben wat ze moesten doen. Of ze nou moe of ziek zijn, niks stopt ze om hun dagelijkse taken af te maken…
Klopt dit überhaupt? Is er een kleine groep mannen en vrouwen die geboren zijn met de magische eigenschap van ‘discipline’? Om altijd te doen wat ze moeten doen, of ze daar nou zin in hebben of niet? Of is discipline iets wat je ontwikkelt over de jaren heen.
In mijn mening is discipline meer iets dat je ontwikkelt tegenover iets waar je mee geboren bent. Zie mijn mening niet als empirisch bewijs. Maar over de jaren heen heb ik mensen de eigenschap van discipline zien ontwikkelen als dit verbonden stond met een einddoel dat waardevol was voor deze personen. Ik heb mijn conclusie gebaseerd op deze ervaringen. Maar dit houdt niet in dat het onderwerp van ‘discipline en zelf controle’ hierbij is afgerond.
In dit artikel wil ik het hebben over het biologische en psychologische aspect van discipline en geef ik wat advies over wat mij helpt in situaties waar ik constant uitstel en hoe ik er uiteindelijk overheen kom.
Bron: Davie Addison (YouTube)
Het biologische aspect van discipline:
Mijn mening staat redelijk vast over dat discipline over het algemeen meer ontstaat door het hebben van een waardevol eindpunt of doel. Tegenover het idee dat discipline wordt geërfd via de genen zoals wij bijvoorbeeld de kleur van onze ogen, van onze ouders hebben geërfd. Maar dit zegt niet dat discipline geen biologisch aspect heeft.
Onze zelf controle is namelijk flink afhankelijk of we genoeg hebben gegeten en gedronken. En of we genoeg hebben geslapen. Haal één van deze drie biologische aspecten weg en onze zelf controle is zo goed als afwezig. Want hoe efficiënt ben je in het afronden van belangrijke taken als je maar 3 uur slaap hebt gehad? Niet heel erg lijkt mij.
Op deze manier heeft onze biologie welzeker een effect op onze discipline en zelf controle. Maar eet en drink je genoeg op een dag, slaap je goed en ben je niet ziek; dan is het biologische aspect van discipline hierbij volledig.
Het psychologische aspect van discipline:
Het psychologische aspect van discipline is iets uitgebreider. Er zijn namelijk meerdere redenen dat iemand niet doet wat hij/zij zelf vindt dat gedaan moet worden. Teveel om op te noemen in dit artikel maar laten we als voorbeeld toch één reden pakken: “Angst voor succes.”
Angst voor succes is een geval dat vaker voorkomt dan je denkt. Als ik jouw namelijk nu zal vragen dat je morgen alles kan hebben wat je wilt. Ik maak je in één dag de rijkste en meest beroemde persoon op Aarde, iets wat je altijd had gewild. Dan krijg je wellicht twee sterke emotionele reacties hierop; ‘opwinding’ en ‘angst’. Aan de ene kant ben je opgewonden want je krijgt eindelijk dat wat je altijd wilt, maar aan diezelfde kant ben je doodsbang want roem en rijkdom brengt flink wat verantwoordelijkheid en oordeel met zich mee en misschien ben je daar wel helemaal niet klaar voor op dit moment. Er is een goede kans dat als je voelt dat je niet klaar bent om met al dit geld en deze beroemdheid om te gaan dat je jezelf gaat saboteren. En alles kwijtraakt wat je altijd al had gewild of er tenminste doodsbang voor bent dat dit gaat gebeuren.
Nou vergelijk dit geval van ‘angst voor succes’ met je eigen leven. Misschien ben je wel bang dat als je begint met YouTube video’s maken dat het een enorm succes wordt en dat je ineen keer duizenden oordelende ogen op je hebt. Of dat wanneer je bedrijf het geweldig gaat doen de verantwoordelijkheid die op je schouders valt te groot is.
Je zal misschien niet eens bewust zijn dat je bang bent voor succes maar er is een goede kans dat je ermee te maken zult hebben. En als je bang bent dat je krijgt wat je wilt. Bang bent dat je krijgt waar je zo hard voor werkt. Bang dat je eigenlijk je voornemens waarmaakt. Hoeveel kans is er dan dat je alles opzij zet om deze voornemens waar te maken en gedisciplineerd te werk te gaan om succesvol te zijn? Redelijk klein lijkt mij.
Bron: Brian Tracy (YouTube)
Twee technieken tegen uitstellen:
De technieken tegen uitstellen die ik gebruik zijn simpel en makkelijk te volgen, maar vragen wel geduld. En geduld is lastig te hebben wanneer je jong en ambitieus bent. Voor deze technieken heb je verder niks nodig, behalve misschien een notitieboekje (ik koop die van mij altijd bij de Action) maar je kan het ook gemakkelijk doen op je mobiel. Op mobiel gebruik ik de app ColorNote.
Techniek #1: Het simplificeren van je dag:
Ben je zoals mij? Je hebt een aantal kleine taken en grote taken en je wilt ze allemaal in één of twee dagen afhebben. Elke dag zit je schema vol, maar wanneer het avond is kom je erachter dat het enige wat je hebt gedaan een aantal kleine taken zijn die op langtermijn niks voor je gaan betekenen. Ik raakte hier altijd compleet gefrustreerd van. Het lijkt namelijk of ik niks af kreeg en nergens kwam…
Totdat ik mijn dag ‘simpel’ maakte had ik dit probleem. Ik werd er namelijk compleet gek van; acht uur lang bezig te zijn een lijst taken af te krijgen en aan het eind van de dag maar weinig gedaan te hebben van de belangrijke taken. Er moest een andere manier zijn!
Ik dacht terug aan een concept die bodybuilders gebruiken om sneller bepaalde delen van hun lichaam groter te maken; door bijvoorbeeld een maand lang alleen maar armen te trainen, of een maand lang te focussen op het trainen van de borstspieren. Op de manier hebben bodybuilders in een aantal weken veel betere resultaten dan wanneer deze bodybuilders in een week ‘rug’, ‘buik’, ‘benen’ en ‘borst’ trainen. Focussen houden op één ding tegelijk zorgt hier voor veel betere resultaten!
Pak dit concept van ‘op één ding tegelijk focussen’ en pas het toe op jouw takenlijst. Je volgt bijvoorbeeld een ‘studie’ waar je goede cijfer wilt halen of je bent een ‘eigen bedrijf’ begonnen en hier wil je succes mee zijn. Je hebt dan waarschijnlijk snel de neiging om je dag in te plannen op deze manier:
Vandaag 16/01/2019:
– Email beantwoorden
– Leren voor school
– Bezig met mijn bedrijf website
– Fitness (benen en borst trainen)
– Boodschappen doen en koken
Zoals je ziet heb je hier vijf taken die gedaan moeten worden, waaronder twee belangrijke taken (leren voor school & Bezig met mijn bedrijf website). Als je de dag doorgaat met alleen zo’n lijstje dan kom je er waarschijnlijk achter dat: ‘Je email beantwoordt word, je heel even de boeken induikt voordat je naar de winkel gaat om boodschappen te doen en daarna een uurtje bezig bent met de website voor je bedrijf voordat je gaat koken en naar fitness gaat.’
Het lijkt hier alsof je veel gedaan krijgt; sinds je de hele dag bezig bent en flink wat taken van je lijstje af kan schrappen. Maar na een week zo bezig zijn ga je opmerken dat je in die week niks bent opgeschoten in dat wat echt belangrijk was, in dit geval ‘leren voor school’, en ‘bezig zijn met je bedrijf’.
Een betere manier om je dag dan in te plannen is dan als volgt:
Vandaag 16/01/2019:
– 30 minuten email beantwoorden
– Vijf uren leren voor school
– Boodschappen doen en koken (simpel eten)
– Fitness voor 1 uur (borst en benen trainen)
Hier heb je één belangrijke taak in plaats van twee en de takenlijst is duidelijk hoeveel uren je ongeveer kwijt bent aan wat. Het specificeren van hoelang je ergens mee bezig bent is belangrijk omdat je anders geen duidelijkheid hebt in je dag. En twee belangrijke taken in te plannen die minstens 20 uren per taak vragen om afgemaakt te worden; en alle twee de taken op één dag te zetten is geen ‘Life Hack’ maar een snelle manier om de twee belangrijke taken niet af te krijgen!
En als je de belangrijke taak ‘leren voor school’ nou verdeeld over een week, waar je vier dagen lang er volledig mee bezig bent voor vijf uren per dag dan ben je in een week er klaar ermee. Doe dit de week daarna met de belangrijke taak ‘website van bedrijf afmaken’ en in plaats van 2/3 maandenlang bezig te zijn deze twee taken af te krijgen ben je er na 2/3 weken klaar ermee!
Techniek #2: Jezelf gepast belonen:
Dit is een psychologisch gedeelte van taken afmaken en discipline, meer dan de techniek hierboven. Het is namelijk belangrijk dat je jezelf gepast beloont wanneer je iets doet dat goed voor jouw is. Het kernwoord om op te letten is hier ‘gepast’. Om jezelf namelijk te belonen met een uur lang Netflix kijken elke keer dat je drie uren lang ergens aan werkt is dus niet gepast. Maar een kop koffie nadat je twee uren keihard bezig bent geweest is wel gepast.
Jezelf belonen klinkt als een “duh tuurlijk zorg ik ervoor dat ik mezelf beloon”. Maar spreek je dit af met jezelf voor- of nadat je ergens mee bezig bent? Als je antwoord ‘nadat’ is, dan is er een goede kans dat je meer uitstelt dan iemand die het ‘vooraf’ afspreekt met zichzelf. Als je vooraf met jezelf afspreekt dat bijvoorbeeld: “Ik een pauze ga houden en mezelf trakteer op een kop koffie; wanneer ik twee uur bezig ben geweest met leren.”
Dan heb je meer kans dat je de ‘twee uren leren’ goed afmaakt. Er staar hier namelijk al vast dat je een ‘kop koffie’ krijgt wanneer je ‘leert voor twee uren’. En dit geeft je meer innerlijke motivatie dan als je jezelf nooit en nergens mee beloont of dit niet van te voren duidelijk maakt aan jezelf.
Probeer het vooraf bepalen van een beloning voor hard werk eens uit! En je beloning hoeft natuurlijk geen kop koffie te zijn. Het kan alles zijn wat je maar wilt als het maar gepast is en niet teveel tijd in beslag neemt.
En als je jezelf beloont voor je harde werk dan zul je al snel zien dat je niet zoveel tegen het afmaken van je taken opkijkt op een negatieve manier en dat je door deze reden ook meer afkrijgt. Omdat je nu een korttermijn beloning plakt na het werken aan een langtermijn taak heb je meer reden om het goed af te ronden. Wat ervoor zorgt dat je me meer discipline hebt in het heden terwijl je werkt aan je toekomst.
Afsluitend:
Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel over discipline. En zoals ik in het begin zei is het onderwerp van discipline nog lang niet afgerond. Verwacht in de komende weken hier meer artikelen over met een aantal voorbeelden van mensen die, in mijn mening, discipline hebben gemeesterd.
Fijne dag topper!
