Levenslessen van Tattoo artiest Horiyoshi III.


In 2015 bracht Vice een YouTube video uit van tattoo artiest Horiyoshi – III. Deze video bevat een aantal levenslessen waar wij van kunnen leren.

Bron: Vice

 

Ik zag deze video een aantal jaren geleden en het is één van de meest pure en mooie interviews die ik ooit heb gezien. Het interview is met Horiyoshi – III, een tattoo artiest die zijn leven heeft toegewijd aan het tatoeëren van de Japanse stijl, in mijn ogen de mooiste tattoo stijl die er is. In dit interview heeft Horiyoshi een aantal dingen gezegd die ik met je wil delen.

Leven uitgelegd als tatoeëren:

Wat heel mooi is, is hoe Horiyoshi het leven vergelijkt met tatoeëren. Met een succesvolle Japanse stijl tattoo (of Shishei door Horiyoshi) begin je met een tekening, of te wel een onderwerp (bijv. een draak). Wanneer de tekening op het lichaam zit begin je met ‘outlining’ of lijnen. De tekening wordt als lijnen op het lichaam gezet, haast als een kleurplaat. Daarna begint de artiest met ‘shading’, of te wel het toevoegen van schaduwen, pas daarna wordt kleur toegebracht.

Wat mooi is hieraan is dat je het leven ook zo kan zien. Tekenen en lijnen kan je zien als het maken van een levensplan, bijvoorbeeld het stellen van doelen en dingen die je wil hebben gedaan voordat je sterft. Je wil een duidelijk beeld (of tekening) maken van wat je wil, hoe je wilt dat je leven eruit gaat zien, daarna kan je dit beeld ‘inkleuren’ zoals je wilt, de lijnen staan namelijk al vast. Tatoeëren is hier symbolisch voor het leven, waarin iets begint van niks en uiteindelijk gemanifesteerd wordt en vorm krijgt, zoals een tattoo.

Accumulatie van tijd:

Nog een les die Horiyoshi deelt is de accumulatie van tijd. Waarin elke seconde, minuut, uur, week en jaar waardevol is. Het verwaarlozen van dit moment laat zich zien in ‘onvolmaakte lijnen’. Als de artiest niet in het heden is kan hij makkelijk een scheve lijn maken die hij moet corrigeren. Dit geldt ook voor ons leven. Elk moment accumuleert zich in anderen, wat ik nu doe heeft implicaties voor wat later gaat gebeuren. Het heden vormt de toekomst en het heden is deels bepaald door ons verleden. De kerngedachte hierachter is dat elk moment een waarde heeft die zich uit in andere momenten in de toekomst, door bewust te zijn over de ‘tekening’ die wij ontwerpen voor ons leven kunnen we een beter leven leiden die overeenkomt met het ontwerp (of idee) die wij voor ons leven hebben. Zo wordt kennis uiteindelijk wijsheid.

Overstijg je meester:

Horiyoshi gaf een voorbeeld dat als (tattoo) artiest het pad van ‘mastery’ verloopt in een aantal stappen. Allereerst moet je het werk doen om wijsheid te ontwikkelen over wat je doet. In het voorbeeld van Horiyoshi moest hij alles te weten komen over ‘Shisei’ en wat het betekende om de symbolische tattoos op mensen te plaatsen. Hiervoor moest hij dit leren bij een meester, die hem alles gaf wat hij ooit heeft geleerd met de hoop dat zijn student beter zou worden dan hemzelf.

Uiteindelijk komt er een tijd waarin de student de meester moet overstijgen, door bijvoorbeeld voor zichzelf te beginnen. Hoe wij onze meester overstijgen is wellicht in het verlaten van huis. Het gaat hier om onafhankelijkheid van degene(n) die ons tot een competent punt hebben gekregen. Uiteindelijk moet je jezelf overstijgen, iets wat Horiyoshi in de video liet merken nog niet te hebben gedaan.

Geen shortcuts:

Om een echte meester te zijn kan je geen shortcuts nemen, is wat Horiyoshi zegt. Hij vindt dat het ‘pad van leren’ voor tattoo artiesten te kort is vandaag. Hij moest namelijk een flinke omweg maken om een meester van zijn vak te worden en dit heeft hem dingen geleerd die hij niet had kunnen weten, had hij het snelle pad genomen. Dit brengt ons op het onderwerp van geduld. Vele van ons (waaronder ikzelf) zijn te ongeduldig als het gaat om het meesteren van iets, en dat betekent dat we een meester zijn van niets. Om ergens heel goed in te zijn moeten wij voor een langere periode toegewijd zijn aan ditgene als onze intentie is om een meester te worden. Of dit nou een vak is of een sport, het idee erachter blijft hetzelfde; er zijn geen shortcuts van student naar ‘echte’ meester.

Essentie:

Horiyoshi had het over de essentie van kunst. Hij gaf een prachtig voorbeeld waarin hij zei dat sommige artiesten kunst kunnen nabootsen; en hoewel het vaak nog technisch beter is gedaan, ontbreekt de essentie die een ‘echte’ kunstenaar wel overbrengt. Hiervan kunnen wij leren dat het beter is om authentiek en eerlijk te zijn tegenover onszelf en anderen dan ‘straight up’ te kopiëren wat iemand anders heeft gedaan, sinds het dan de essentie mist want het komt niet vanuit onszelf.

Mensen als legendes:

Horiyoshi zei in het interview dat wanneer hij iemand gaat tatoeëren, hij niet te veel de klant in rekening brengt maar eerder welke legende hem het beste afbeeldt. Japanse tattoos zijn namelijk allemaal legendes en het is Horiyoshi zijn bedoeling degene die hij tattoos geeft een manifestatie te laten zijn van de legende die hij op hem plaatst, de persoon wordt dan doormiddel van het dragen van de tattoo de legende of tenminste een extensie van de legende.

Licht en schaduw:

Horiyoshi legde een nadruk dat iets wat compleet is niet alleen licht moet bevatten maar ook schaduw. Een prachtige tekening heeft zowel een voorgrond als een achtergrond. Hoog gaat met laag en licht met donker, deze dynamiek valt niet te verbreken en is de gedachte achter yin en yang. De les hier is dat we niet alleen licht kunnen zijn. We zijn niet alleen goed, we zijn ook dieren met wilde behoeftes en gedachtes. Om deze te uiten op een manier waarop wij anderen geen pijn doen is het ‘integreren van de schaduw’ of te wel het volledig accepteren van wie je bent, schaduw en licht.

Blog-Auke-Heres_Ondertitel-auteur (1)