Waarom jij MMA moet leren!


Oké de titel is een beetje misleidend, tuurlijk moet je niks. Maar in dit korte artikel probeer ik jou te overtuigen wat het leren van een vechtsport kan doen met je zelfvertrouwen, zelfbeeld en hoe je omgaat met conflicten in je leven.

Wat is MMA?

Als je dit niet weet ben je waarschijnlijk op de verkeerde website. Maar iedereen is welkom dus hier gaan we. MMA is een afkorting van Mixed Martial Arts. Het is een sport die de meest succesvolle vechtsporten combineert, waaronder staand vechten (bijv. (kick) boksen, Muay Thai, etc.) en grond vechten (bijv. Brazilian Jiu Jitsu). De meest populaire organisatie die deze sport aanbiedt aan kijkers is de UFC, met supervechters zoals Conor McGregor en Jon Jones.

Waarom zou ik dit in godsnaam moeten leren?

Goeie vraag en heel begrijpelijk, want wat is het nut van kunnen vechten op de dag als vandaag. Ga je iemand wegslaan omdat hij je cappuccino gaat stelen, ga er maar niet van uit. Maar alles kan nog steeds gebeuren. Je bent nooit volledig veilig op straat en inbrekers zijn nog niet allemaal in de gevangenis, kort gezegd ‘alles kan nog gebeuren’, en wanneer iets gebeurt dan wil je jezelf kunnen verdedigen en degenen van wie je houdt.

Wat het gaat doen met je zelfvertrouwen en zelfbeeld:

Het is vandaag 5 september 2020 en ik doe MMA nu zo’n drie jaren en in zo’n korte tijd is mijn zelfvertrouwen en zelfbeeld omhooggeschoten als een Elon Musk raket naar Mars. Hiervoor was ik altijd bang om in een conflict te komen waarin ik vernederd zou worden omdat ik niet kon vechten. Dit is een gevoel die ik amper meer heb. En conflicten ontwijken doe ik al helemaal niet meer.

Als je kan vechten is dat ook iets wat je uitstraalt. Je zou misschien denken dat mensen dan juist ruzie met je gaan zoeken maar ik heb letterlijk het tegenovergestelde. De manier hoe ik overkom omdat ik weet dat mezelf verdedigen geen probleem is, zorgt ervoor dat ruziezoekers uit mijn buurt blijven.

Omgaan met conflicten:

Er is in mijn leven een directe oorzaak en effect geweest met het beginnen van MMA en hoe ik omga met conflicten. Voordat ik kon vechten vermeed ik conflicten tot een punt van uitbarsting. Ik durfde niet aan te geven dat iemand over mijn grens heenging en op deze manier was het haast zekerheid ‘dat’ deze persoon over mijn grens heenging omdat ik nou eenmaal dit toeliet. De waarheid hierachter was dat ik enorm bang was dat een simpele confrontatie zich ging uiten in een fysiek conflict. Wanneer het fysieke gedeelte niet meer een probleem was, was het niet lastig meer om mensen aan te spreken. Want wanneer je gewend bent dat gespierde gozers je hoofd willen schoppen dan is iemand aanspreken over slecht gedrag ‘a walk in the park’ (het is makkelijk).

De vechtcultuur:

Ik had altijd een idee van vechters als vreselijke, onzekere mensen die graag anderen pijn doen. Ik weet niet waar dit idee vandaan kwam, maar met enig onderzoek merkte ik dat anderen er ook zo over dachten. De cultuur achter vechten was in mijn ogen ‘toxic’, wat grappig was want ik had letterlijk 0% ervaring met de vechtcultuur, totdat ik op mijn 19e wou leren vechten.

En tot mijn verassing waren de vechters in de gym de meest relaxte, leuke mensen die ik ooit had ontmoet. Meer zelfs dan ik gewend was in mijn voetbal- en rugbyteams.

En nu ik een aantal jaren verder ben kan ik met volle vertrouwen zeggen dat de cultuur achter vechten en MMA één is die vol is met vriendschap, compassie, nederigheid en behulpzaamheid, iets wat je niet verwacht als je de sport observeert van buitenaf.

 

Afsluiting:

Nou voordat ik aan kom zetten met andere claims en redenen dat je MMA moet doen wil ik je de kans geven dit voor jezelf te ervaren. Ik train vanuit een organisatie in Groningen en als jij je in de buurt bevindt nodig ik je uit om een les mee te pakken, wie weet krijg je nog de kans om mij in mijn gezicht te slaan, een uniek cadeau voor heel wat mensen.

Blog-Auke-Heres_Ondertitel-auteur (1)